24 februarie 2012

Viitorul nostru postuman


Această întrebare a fost prezentă, pe parcursul a multor secole în timpul istoriei, diferiți gânditori, venind cu un șir de interpretări și preziceri, unele calculate, altele intuite. Odată cu pornirea progresului științific/tehnologic, în viața umanității s-au produs foarte multe schimbări/adăugări, atât sub aspect material, respectiv și sub cel psihologic.
Cum va arăta umanitatea în viitor? În ce stare va fi creierul uman? Care va fi influența progresului tehnico-științific?etc. La acestea și la multe alte întrebări, încearcă să răspundă, oamenii de știință, psihologi, filosofi, furuologi, etc., aceștia construind un posibil viitor, în baza prezentului și trecutului.
În continuare, voi încerca să trec și eu în rol de futurist, și să schițez o pictură a viitorului, în baza aceea ce văd/aud/cunosc. Deci, știința, care, consider că este unul din cele mai importante domenii/factori, ce influențează existența umană pe pământ, atât în chip negativ cât și pozitiv. Lumea științifică, a fost preocupat permanet, cu descoperirea și inventarea, anumitor lucruri materiale/teoretice, pentru a face viața mai simplă, inventând diverse aparate/tehnologii, ce ar scuti omul de multe probleme, astfel oferindu-i acestuia, posibilitatea de a trăi, și de a se ocupa de propriile necesități dorințe; umanitatea, având mai mult timp, pentru a trăi…

Luând doar câteva exemple, ca, transportul și telecomunicarea, care au permis ca, progresul și dezvoltarea umanității să ia o viteză sporită, aceastea ajutând la schimbul de informație între continente/culturi/state, toate acestea contribuind la dezvoltarea multor domenii (economic, politic, științific, etc.). În câteva cuvinte vorbind, cunoașterea a sporit semnificativ, ceea ce și este vizibil în prezent, prin simpla privire spre mediu.
În viitorii 50 de ani, omul/umanitatea, nu va mai fi cea de acum. Oamenii de știință, deja de acum, au o sumedenie de proiecte pentru viitor, ca, colonizarea altor planete, viața veșnică, utilizarea creierului la un procentaj mult mai ridicat, modernizarea domeniului transporturilor, și chiar călătoriile în timp. Vor fi toate acestea realizate, sau nu, rămâne de trăit și de văzut. Dar dacă, unele din acestea vor fi realizate, umanitatea automat va fi alta, la fel și valorile acesteia. Viața veșnică, ar pune sub pericol continuarea existenței speciei umane în genere, progresele științifice, probabil că vor scade din viteză, sau poate vor crește în viteză, doar că fără de implicarea majoră a factorului uman, acesta fiind înlocuit cu cel tehnologic/robotic, inteligenței artificiale. Nașterea noilor genii, poate fi uitată, pot spune unii savanți, căci umanitatea a ajuns la etapa actuală, doar mulțumită selecției, și a ciclului de schimbare a generațiilor, (naștere – moarte). Semne de întrebare, apar în continuu, însă la multe din acestea se găsesc și răspunsuri, chiar dacă acestea sunt doar teoretice; Dezvoltarea inteligenței artificiale, ar fi posibila rezolvare a noilor progrese și descoperiri în viitorul umanității, însă iarăși apar probleme, la domeniul moralității, la cel axiologic. Scopul omului de a întemeia o familie, de a clădi o casă, de a sădi un copac și de a săpa o fântână, posibili să nu mai persiste.
Aceste schimbări, consider că vor afecta grav, psihologicul umanității viitorului, și până a ajunge la o stabilitate emoțională în viitor, vor avea loc lungi perioade de adaptare, în aceasta fiind prezente un infinit de momente, ce ar putea duce umanitatea la autodistrugere. Politicul/religiosul, influența persoanelor influente asupra existenței societății medii. Interesele materiale, care permanent au dus la războaie; criminalitatea ce se va dezvolta cu o viteza mai mare ca cea a științei, și aceasta în urma prelungirii vieții umane…
Progres științific → dominarea persoanelor influente → Nemurire → înmulțire → crize  →  foamete → criminalitate/războaie → autodistrugere… Cam în acest fel pisimist, văd umanitatea în viitor… Dar aceasta, este doar o opinie, ce este redată într-un scurt eseu de câteva sute de cuvinte… Realitatea poate fi alta… 

2 comentarii:

  1. De fapt dacă cu câțiva zeci de ani în urmă lumea răspundea la întrebarea: Cum vedeți viitorul? că „Vom trăi, vom cunoaște,ne vom dezvolta și vom evolua”, acum majoritatea răspund cu un simplu cuvânt „modernizare”, ceea ce aș spune eu că lumea sa cam dezamăgit de toate lucrurile astea noi. În loc să avem un viitor mai frumos din cauza modernizării noi din ce în ce ne îmbolnăvim tot mai mult, ne confruntăm cu diferite probleme ș.m.d și oamenii au conștientizat că nu mai este chiar atât de bun tot noul ăsta ce apare. Odată cu dezvoltarea diferitor tehnologii se fac diferite experimente care eșuiază și provoacă probleme, armament care poate să provoace o catastrofă etc. Da și întradevăr în viitorii 50 lumea nu va mai fi cea de acum dar nu cred că va fi mai bună decât acum, poate să fie mul mai rea, mult mai multe boli, maladii, dezastre, scăderea natalității și altele.

    RăspundețiȘtergere