27 septembrie 2011

Empatia, ca metodă de a înțelege/trăi ceea ce spune cel de alături

 
Fiecare dintre oameni, s-a ciocnit măcar odată cu replică de genul „nu mă înțelegi, nu mă înțelege lumea”. Păi, de multe ori apar asemenea momente, chiar dacă ele nu sunt anunțate de către cel cu care vorbim sau invers. Consider că deseori problema este că într-o bună parte din oameni domină egoismul, fiecare privind/ascultând pe cineva, nu implică o picătură de empatie.

Pentru a înțelege pe cineva, este nevoie mai întâi de a cunoaște limba/limbajul în care vorbește persoana, apoi, fiind vorbitori de aceeași limbă. Și dacă ne referim la un cerc anume de persoane, care se întâlnesc mai frecvent, implică comunicarea, schimb de idei/întâmplări/sentimente, uneori fiind înțelese/percepute de către cel ce ascultă, alteori nu prea. Cauzele neînțelegerii fiind suficient de diverse, începând de la dispoziția celui ce ascultă (starea emoțională) și finisând cu nivelul conceptual posedat de către acesta.
Dacă privim spre trecutul și prezentul filosofiei, și anume în domeniul ce ține ce perceperea/înțelegerea anumitor idei/texte, plecăm spre hermeneutică. Aceasta din urmă, cine știe, cine nu știe, este domeniul care și-a început viața de la Aristotel (adevărul corespondent, lucrarea Despre Interpretare), apoi trece la faza cea mai cunoscută a conceptului dat, și anume specializarea în interpretarea textelor biblice. Deci, conceptul de hermeneutică tradus motamo este interpretare/înțelegere, în sensul de a înțelege din perspectiva celuilalt.
Zi de zi interacționând cu diverse persoane, la domiciliu, la serviciu/universitate, prieteni, etc., comunicând cu aceste persoane, schimbând chiar cele mai simple propoziții, implică o metodă hermeneutică simplistă, deoarece fiecare din noi, comunicând ceva verbal sau gestual, poate reda un gând într-o formă abstractă, înțelesul căruia este perceput cu ajutorul interpretării, aceasta din urmă implicând în sine anumite cunoștințe despre persoana/tematica auzită. Din aceste cunoștințe poate face parte: biografia persoanei, caracterul, persoanele care-l înconjoară, etc.
Ascultând un prieten/coleg, care îți redă o stare sau o întâmplare/problemă din viața sa, pentru o înțelegere cât mai pură a acestuia, necesar este de a trece imaginativ de partea celui ce vorbește, de a încerca de a trăi ceea ce auzi, o trăire de scurtă durată ce are loc doar în imaginație. Abstractizăm, ne plasăm în altă ipostază și încercăm să privim acele lucruri/probleme, cu ochii celuilalt, căci odată ce privim/analizăm cele auzite, din perspectiva pur subiectivă, atunci pornim judecarea acestuia, ceea ce este „greșit/incorect” după părerea mea (pur subiectivă).
Înainte de a-l judeca pe cel ce vorbește sau o întâmplare anumită, este nevoie de a face cunoștință cu mediul în care a crescut acea persoană (la nivel interpretativ/intuitiv), principiile și prejudecățile acestuia (analizându-l iară-și după felul și locul unde a fost crescut/educat, după viziunea sa asupra lumii în genere, astfel observând din ce categorie religioasă/socială este persoana). Fiind la curent într-o oarecare măsură cu aceste lucruri, putem înțelege poziția acestuia.
De exemplu: Înainte de judeca un om care cerșește, și de al plasa la o categorie joasă de oameni, ar fi binevenite întrebări asupra motivelor/cauzelor ce l-au adus la această viață, căci chiar dacă se spune că suntem liberi și avem egale drepturi de a ne dezvolta, acestea din urmă rămân să fie doar la nivel conceptual și nici pe aproape de cel practic. Omul ce ajunge la o asemenea stare, poate avea un șir de cauze (de tipul celor menționate mai sus și nu numai). Probabil este că acea persoană să fi avut o copilărie violentă, o familie în care au fost cultivate alte valori, intimidarea în copilărie de către cei din jur, etc. Enumerând doar câteva din cauzele posibile, este suficient de a presupune/interpreta felul în care puteau decurge lucrurile în continuare (alcoolism, droguri, divorțuri, sărăcie, boală, etc.).
Deci, judecând/analizând pe cineva, trebuie de ținut cont de aceste lucruri, admițând și ceea că fiecare persoană în parte are caracter diferit, este o personalitate individuală, și felul în care el/ea este, depinde în mare parte de societatea care la adus la o stare anumită, cât și de partea psihică a acestuia (cineva fiind mai rezistent la presiunile sociale, altul fiind puțin mai slab sau mai rece, etc).
Autor: Bejenari Sergiu
27.09.2011

Un comentariu: