14 februarie 2012

Umanizare vs. Dezumanizare

    
 Încep cu ceea că, umanitatea și apariția/existența ecestora, este/persistă/a fost și sa format, datorită, atât naturii cât și a spiritului creativ al omului, omenirea de astăzi fiind totodată opera/produsul/creația sa.
Existența umanității, datorează mai întâi naturii, care a format corpul uman, și la înzestrat cu toate capacitățile sale cognitive. Natura, a dat start existenței umane, ca corp biologic, dar, în comparație cu restul vietăților, omul mai este înzestrat și cu gândire, în aceasta din urmă fiind prezente spiritul logic, creativ, analitic, etc.
Umanitatea, poate fi privită ca operă a omenirii, doar cu acceptarea începutului biologic/natural.
Meritul omului, pentru a-și atribui umanitatea drept creatura sa/operă a omenirii, constă în utilizarea eficientă a capacităților cognitive. Odată cu învățarea deprinderilor, pentru comodități, pentru crearea relațiilor, pentru formarea grupurilor, etc., omul a pornit procesul lung de dez-animalizare, care este vizibil pe parcursul istoric, a cel puțin 2000 de ani.
     Omul fiind înzestrat cu libertate, dar totodată această libertate este limitată, și anume, omul este liber de a face orice, în limitele capacităților sale.
Cunoașterea, de-a lungul secolelor, este dominantă în viața umană, căci anume prin cunoaștere, omul știe că este om, și anume prin cunoaștere, omul s-a dezvoltat, și-a creat toate comoditățile, începând de la casă, îmbrăcăminte, și finalizând cu nano-tehnologii, toate fiind create/inventate, pentru necesități, comodități, plăcere, etc.
Cunoașterea a motivat inventarea unui șir lung de domenii, economic, politic, cultural, social, etc.
Economicul, pe cât de mult a simplificat, pe atât de mult a sofisticat, piața de schimb inter-uman de produse de diverse tipuri. Pe când, dacă să luăm în considerație, sistemele moderne de procurare a milianelor tipuri de obiecte/produse, atunci ne dăm seama că schimbările și progresul din acest domeniu este clar vizibil, dacă privim în trecut. Astăzi, pentru a procura obiecte/produse ce sunt fabricate pe alt continent, nu mai este nevoie de a pleca în lungi călătorii, pentru a-ți satisface dorințele, ci este destul de a face câteva clicuri la calculator, și produsul dorit, într-o perioadă anumită, va ajunge la ușa cumpărătorului. Vreau să spun, că în acest chip/mod, observăm calitate în comoditate, și iarăși calitate/progres/dezvoltare.
Politicul, este domeniul, ce presupune, ca participanții/actorii scenei politice dintr-o anumită țară, să coordoneze cu necesitățile statului și a cetățenilor acestora. Politicul, incluzând în sine, economicul, culturalul, socialul, etc. Dezvoltarea politică, a făcut posibilă o viața mai liberă și comodă, acesta presupunând o diversitate de coduri și legi, care fac favorabilă existența socială, aceștia coordonând cu multe organe dintr-un anumit stat, în binele societății/poporului.
Culturalul, include în sine limba, naționalitatea, tradiția, religia, arta, etc. Acesta face parte din sfera spiritualului, alimentând umanitatea cu umanitate, căci în cultură, se mai păstrează umanitatea, se cultivă/promovează valori, care contribuie la menținerea echilibrului emoțional/spiritual al umanității.



Istoria, pentru umanitate, este asemenea unui HDD încărcat cu TB de informație, această informație, include în sine „totul”, este memoria/creierul umanității, unde sunt păstrate toate datele din toate domeniile, acestea aducând aminte umanității, că a fost un început, în conținut fiind prezente atât progrese cât și regrese; că poate fi și un sfârșit, și poate fi și un declin, o coborâre spre faza incipientă.

Libertatea de cunoaștere, a omului, l-a făcut astfel încât să fie limitat de o infinitate de valori, tradiții și prejudecăți, această limită menținând într-un fel oarecare statutul de om/umanitate, este o limită utilă pentru umanitate, pentru a nu se dezumaniza.
     Libertatea oamenilor a fost calea și rezultatul umanizării, da, de la început a fost astfel, sigur că și acum stau lucrurile la fel, doar că există câteva semne de întrebare, în ceea ce privește lumea contemporană, și anume problema constă în însăși această libertate. Pe parcursul a sute de ani s-a vorbit și optat pentru libertate, aceasta din urmă fiind limitată de anumite „organe”.
Cum am menționat mai sus, omul este/a fost înzestrat cu o capacitate incomparabilă, și anume gândirea, care cu certitudine că este considerată liberă. Prin libera gândire, au fost făcute diverse invenții/descoperiri utile pentru umanitate. Libertatea a format omul de astăzi, libertatea a admis existența umanității în forma/chipul pe care îl observăm astăzi, dar totodată, libertatea nu poate fi considerată într-atât de sfântă, deoarece aceasta a permis apariția a multor contradicții, discuții infinite, războaie, etc.
După ultimul sondaj, pe pământ există circa 7 miliarde de oameni, gândirea și personalitatea cărora este diferită una de alta, și, libertatea, este cert că a jucat rolul important în umanizare, dar diversitatea, face posibil și efectul invers, adică dezumanizarea, care în multe perioade istorice, inclusiv și în cea prezentă,  persistă.

Libertatea a permis omului să interpreteze și să perceapă lucrurile, în felul în care îi este comod fiecărui. Deci, libertatea presupune și o doză mare de egoism, care are un efect distructiv asupra procesului de umanizare, controlul aici fiind posibil doar parțial, căci multe din acțiunile de dezumanizare/demoralizare/animalizare, încep să fie acceptate în diferite culturi state, de anumite popoare/societăți; ceea ce anterior a fost considerat ca fiind anormal, în câteva generații, poate fi acceptat drept ceva firesc.
Și, ajungem la spusele scriitorului român, Octavian Paler, precum că  “Omenirea e pe cale sa dezumanizeze omul.” Umanitatea contemporană este în drumul spre demoralizare, și fără accentuarea valorilor culturale, și fără de a-i aduce aminte omului că este om, dacă am face o prognoză constructiv/futuristică, atunci putem spune cu certitudine, că tempul de demoralizare în masă, este în continuă creștere, valorile umane devenind pe zi ce trece tot mai materializate. Va trece puțin timp, până când omul va sta în rând la psiholog, pentru a cere leac pentru depresia în care se va afla umanitatea, și dacă se va ajunge la aceasta, atunci va fi un plus spre umanizare, căci dacă apare întrebarea, este prezent interesul, apoi motivația, conștiința, etc., un nou început, spre sfârșitul declinului demoralizator…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu